PUROLITE MB400

PUROLITE  MB 400 este un amestec omogen de schimbător cationic şi schimbător anionic, aşa numit “pat mixt de unică folosinţă”, gata pregătit pentru a fi utilizat în producerea de apă demineralizată de înaltă calitate.
PUROLITE  MB 400 este obţinut prin amestecarea intimă a doi schimbători de ioni care sunt gata regeneraţi şi spălaţi: cationit puternic acid în forma H+ şi anionit puternic bazic în forma OH-. PUROLITE  MB 400 este utilizat pentru obţinerea directă a apei demineralizate din apă potabilă, fără alte trepte de demineralizare, sau pentru finsarea apei demineralizate obţinută într-o instalaţie de demineralizare sau osmoză inversă.

De asemenea, PUROLITE MB 400 se utilizează pentru menţinerea purităţii apei demineralizate într-un circuit închis cu adaos continuu sau discontinuu de apă potabilă.

Cu cât salinitatea apei de tratat este mai mică, cu atât este mai mare durata de funcţionare (volumul de apa tratata) a PUROLITE MB 400, ete mai mare.

Aparenţă
granule sferice, de culoare chihlimbar
Grupele funcţionale

– schimbătorul cationic

– schimbătorul anionic
sulfonic acid amoniu cuaternar
Forma ionică de livrare
H+ / OH-
Raportul cationit – anionit
1,0 / 1,5
Dimensiunea granulelor
0,3 -:- 1,2 mm
Umiditatea
cca. 60 %
Capacitate de schimb, mval/l
660, cu epuizare la 10 microS/cm
Greutatea la expediere
705 – 740 g / l
Temperatura de lucru
15 – max. 40 grade C
Stabilitatea chimică
insolubili în solvenţii obişnuiţi

Echiparea filtrelor ionice

PUROLITE MB 400 fiind format din două tipuri de schimbători, amestecaţi omogen, trebuie avut grijă ca la echiparea in filtrul ionic să nu se separe cele două componente. Pentru aceasta, în filtru se introduc porţiuni mici de PUROLITE MB 400 şi apă demineralizată (distilată); dacă în filtru este un nivel mare de apă, la introducerea PUROLITE MB 400 există tendinţa de separare cationit – anionit. Dacă sensul de funcţionare în filtru este ascendent, se poate introduce PUROLITE MB 400 fără a avea apă în filtru, deoarece scoaterea aerului dintre granulele schimbătorilor de ioni se face la punerea în spălare – funcţionare.

Condiţii de funcţionare

  • Înălţimea stratului filtrant …..cca 800 mm; se poate funcţiona şi cu înălţime mai mică a stratului de PUROLITE MB 400 în filtru, dar fără a se garanta performanţele de capacitate şi de puritate a apei obţinute.
  • Încărcarea specifică recomandată
    – în cazul utilizării apei potabile……… 10 – 20 volume apă / oră pentru un volum de schimbător de ioni (exemplu: un filtru care are 10 litri MB 400 poate funcţiona cu un debit cuprins între 100 -200 litri / h),
    – în cazul utilizării unei ape cu salinitate mică (de exemplu în circuit închis)…..20 -40 volume apă / oră pentru un volum de schimbător de ioni
  • calitatea apei demineralizate după o coloană…………………………1,0 – 5,0 microS/cm
  • calitatea apei demineraliazte după două coloane înseriate……….0,1 – 0,5 microS/cm

Atunci când conductivitatea apei tratate depăşeşte valoarea admisă de procesul tehnologic, de exemplu 10-20 microS/cm, se schimbă umplutura filtrului.

Produsul se livrează în ambalaje moderne şi trainice – saci de polietilenă a câte 25 l PUROLITE MB 400. Produsul se poate transporta şi pe timp de iarnă, fără a exista pericolul de degradare la temperatură scăzută (minus 30-400 C), dar la beneficiar se recomandă a se depozita într-o încăpere unde desgheţarea să se facă lent, după care se poate trece la echiparea filtrelor ionice. Schimbătorul de ioni în ambalajul original se poate depozita o perioadă lungă de timp (3 ani) într-o magazie cu temperatura de 0-350C (aşa cum se specifică şi pe ambalajul produsului), fără deprecierea performanţelor în exploatare.

Atentie
După desigilarea sacului, trebuie avut grijă ca produsul să nu-şi piardă umiditatea şi nu va fi lăsat în contact cu atmosfera mai mult decât este necesar pentru echiparea în filtrul ionic. În cazul în care din ambalajul original se ia pentru utilizare un volum mai mic de 25 l, pentru schimbătorul care rămâne în sac se va asigura etanşeitatea ambalajului.
Atentie
La punerea în funcţiune a filtrului, primele volume de apă se evacuează la canal pentru a se asigura calitatea apei demineraliate (spălare finală a schimbătorilor de ioni).