PUROLITE A200/A200E.
Atunci când se doreşte ca din apă brută (potabilă) să se obţină o apă dedurizată şi dezalcalinizată, iar ca regenerant să se utilizeze numai clorură de sodiu, se foloseşte schema de tratare R-Na → R-Cl, în care:
– R-Na este un schimbător cationic puternic acid (PUROLITE C100/C100E) regenerat cu sare;
– R-Cl este un schimbător anionic puternic bazic, tip II (PUROLITE A200/A200E) regenerat cu sare.
Filtrul R-Na echipat cu PUROLITE C100 reduce duritatea apei (reţine cationii de calciu şi magneziu), iar filtrul R-Cl echipat cu PUROLITE A200 reduce alcalinitatea “m” (reţine anionul bicarbonatic HCO3-) din apa dedurizată.
După filtrul anionic R-Cl (echipat cu PUROLITE A 200), valoarea alcalinitatii va depinde mult şi de valoarea alcalinitatii apei de tratat,astfel:
-
Dacă apa de tratat are alcalinitatea m de 2-3 mval/l atunci se poate obtine o apa cu alcalinitate m de 0,5 – 1,0 mval/l,
-
Daca apa de tratat are alcalinitatea m de 6 – 8 mval/l, atunci alcalinitatea m va de 3 – 4 mval/l, iar dacă se doreste o valoare mai mică atunci mai trebuie adăugată o treaptă de dezalcalinizare (un filtru echipat cu A200), ca treaptă de finisare. Regenerarea celor două filtre anionice (denumite, de exemplu A1 -> A2) se face inseriat dar in ordine inversa (A2 -> A1).
Pentru apele bogate in sulfati această tehnică de reducere a alcalinităţii apei nu este eficientă deoarece o bună parte din capacitatea de schimb va fi folosită pentru retinerea anionului sulfat (afinitatea schimbătorului A-200 este mai mare pentru anionul SO4 2- decat pentru anionul HCO3- ).
PUROLITE A 200E este special fabricat pentru a putea fi utilizat la tratarea apei pentru industria alimentară.
DESCRIEREA PRODUSULUI
PUROLITE -A 200/A200E este un schimbător anionic puternic bazic, tip II, care în forma Cl (deci regenerat cu NaCl) reţine ionii HCO3- şi SO42- şi de aceea este utilizat la reducerea alcalinităţii “m” (a anionului HCO 3-) din apa care a fost în prealabil dedurizată. Conţinutul total de săruri al apei dezalcalinizate prin A200 rămâne practic nemodificat. Pentru apele care au un conţinut mare de ioni sulfat în comparaţie cu ionii bicarbonatici, această variantă de dezalcalinizare nu este eficientă.